Tarikh: 28th May 2015, Thursday
Cuaca Terkini: Mostly Cloudy,  Suhu: 33°C,  Ribut: 4.83km/h
Profile Daerah

MP dan ADUN

PBT

Geografi dan Cuaca

Etnik Bangsa dan AgamaSEJARAH AWAL KOTA KINABALU
Pada akhir tahun 1800-an, Syarikat Borneo Utara British (BNBC) mula menubuhkan koloni di seluruh Borneo Utara (kini Sabah). Pada tahun 1882, Syarikat Borneo Utara British tersebut mengasaskan penempatan kecil di kawasan yang dikenali sebagai Teluk Gaya yang telah didiami oleh orang-orang Bajau. Penempatan pertama di Pulau Gaya (Pulau Gaya). Pada tahun 1897, penempatan pertama ini telah dibakar dan dimusnahkan oleh pejuang kebebasan asli Bajau yang diketuai oleh Mat Salleh.
Selepas pemberontakan tersebut, Syarikat Borneo Utara British telah memutuskan untuk memindahkan penempatan ke tanah besar dengan tujuan ia lebih mudah dipertahankan dan bertentangan dengan Pulau Gaya. Perkampungan nelayan yang berhampiran yang dinamakan Api-Api menjadi penempatan Syarikat Borneo Utara British yang baru. Lokasi baru ini kemudian ditetapkan sebagai pelabuhan utama serta perhentian untuk North Borneo Railway. Ia telah berkembang dan dinamakan semula sebagai Jesselton, dinamakan sempena Sir Charles Jessel, Naib Pengerusi Syarikat ketika itu.

"Jesselton telah dibakar oleh tentera British yang bakal berundur dalam Perang Dunia II untuk menghalang ia daripada jatuh ke tangan Jepun. Selepas Jepun mengambil alih Borneo, ia sekali lagi dinamakan Api. Beberapa siri pemberontakan terhadap pentadbiran tentera Jepun berlaku di Api. Salah satu pemberontakan utama yang berlaku pada tahun 1943 oleh kumpulan yang dikenali sebagai Gerila Kinabalu terdiri daripada penduduk tempatan. Tentera Jepun menghentikan pemberontakan itu selepas ketuanya, Albert Kwok, ditangkap dan dihukum mati pada tahun 1944. Pada peringkat akhir perang, pekan ini telah dimusnahkan lagi oleh pengeboman Bersekutu sebagai sebahagian Kempen Borneo pada tahun 1945, menyebabkan hanya tiga bangunan yang kekal berdiri. Peperangan di Borneo Utara berakhir dengan penyerahan rasmi Tentera Darat ke-37 Jepun oleh Leftenan Jeneral Baba Masao di Labuan pada 10 September 1945."
"Selepas perang, Syarikat Borneo Utara British kembali untuk mentadbir Jesselton tetapi tidak mampu untuk membiayai kos pembinaan semula yang besar. Mereka memberikan kawalan Borneo Utara kepada Mahkota British pada tahun 1946. Kerajaan penjajah yang baru dipilih untuk membina semula Jesselton sebagai ibu negeri Borneo Utara dan bukannya Sandakan, yang juga telah dimusnahkan oleh perang.
Apabila Borneo Utara bersama-sama dengan Sarawak, Singapura dan Persekutuan Tanah Melayu membentuk Persekutuan Malaysia pada tahun 1963, negeri itu dikenali sebagai Sabah dan Jesselton kekal sebagai ibu negeri. Jesselton telah ditukar nama kepada Kota Kinabalu pada 30 September, 1968 dan menerima status bandaraya rasmi daripada kerajaan Malaysia pada 2 Februari, 2000."
 
ETYMOLOGI
Kota Kinabalu dinamakan selepas Gunung Kinabalu yang terletak kira-kira 50 kilometer Timur-Timur Laut bandar. Kinabalu berasal dari nama ‘Aki’ Nabalu yang bererti tempat dihormati orang mati, di mana, ‘Aki’ bermaksud nenek moyang atau datuk dan ‘Nabalu’ menjadi nama untuk gunung dalam bahasa Dusun. Terdapat juga sumber yang mendakwa bahawa istilah yang berasal dari ‘Ki Nabalu’ yang ‘Ki’ bermaksud mempunyai atau wujud dan ‘Nabalu’ bermakna semangat mati.
Kota adalah perkataan Melayu yang bermaksud kubu atau bandar. Ia juga boleh digunakan secara tidak rasmi untuk merujuk kepada mana-mana kota-kota atau bandar-bandar. Mulai sekarang, terjemahan langsung nama Kota Kinabalu ke dalam bahasa Inggeris akan menjadi "Kota Kinabalu" atau "Kinabalu City".
NAMA ASAL
Selain Jesselton, terdapat beberapa teori lain sebagai nama asal bagi Kota Kinabalu. Yang paling popular, seperti yang disebutkan di atas, Api-Api, atau hanya Api, yang satu perkataan Melayu yang bermaksud 'Api'. Ia dinamakan sedemikian oleh penduduk tempatan terutamanya Bajau untuk memperingati peritiwa membakar pejabat pentadbiran British di Pulau Gaya (Pulau Gaya) yang diketuai oleh Mat Salleh, serta insiden lain kebakaran yang biasanya dilakukan oleh lanun. Terdapat tuntutan lain, bahawa Kota Kinabalu sebenarnya dinamakan selepas sungai berhampiran yang dipanggil Sungai Api-Api. Selain Api-Api, nama bersejarah lain yang disyorkan adalah Deasoka yang bermaksud ‘di bawah pokok kelapa’ dalam bahasa Bajau. Bajau tempatan kononnya menggunakan nama ini untuk merujuk kepada sebuah kampung di bahagian selatan bandar yang dipenuhi dengan pokok kelapa. Nama lain adalah Singgah Mata yang secara harfiah bermaksud "mata transit" tetapi boleh juga diterjemahkan sebagai "menyenangkan mata". Ia adalah nama yang kononnya diberikan oleh nelayan dari Pulau Gaya yang merujuk kepada jalur tanah yang pada hari ini adalah pusat bandar Kota Kinabalu. Hari ini, semua nama-nama ini telah diabadikan sebagai nama jalan atau bangunan di sekitar bandar. Beberapa contoh adalah Lintasan Deasoka, Pusat Api-Api dan Jalan Singgah Mata.
Carian website DBKK:
Mendaftar Buletin
Terima maklumat untuk acara-acara baru dan berlaku disini!
Rujukan